15/05/11

RAJIN MASAK...MALAS KEMAS...BIASA LAH!

Rajin masak?.. Mesti laaa rajin..alah masak bukan susah sangat, cempak2 je dalam kuali, atau periuk, bak kata orang "muo", dahh siap..nak sedap lagi, lambakkan serbuk perasa, tau2 cukup masa rambut semua hilang.. Lepas masak, tiba bab nak kemas dapur yang dah macam kena sergah dek garuda..Tu jam mula lah rasa beratnyaa, nak angkat tangan pun tak larat dahh...malasss nyaaa..opsss kata bonda jangan sebut malas, tak bess, sebut tak berapa rajin, sekurang2nya masih ada perkataan "rajin" terselit di situ..yoo lah, donga lopeh tu angguk kan palo tando sotuju, sudah lah Jang oii, jangan bantah... Bab malas kemas ni kalau orang perempuan gossip, mesti kena kat kami..kaum2 adam...kann

Apa nak dikata, memang dah kebanyakkan lelaki macam tu, mat pun ada masa rasa sama. Tak berapa rajin, cuma dalam kata2 tak berapa rajin tu, terbayang bonda ku yang berusia 70 tahun dengan keadaan kurang sehat, mencuci pinggan mangkuk, kuali, menyental piuk..aduhh kesiannanyaaa....kalau tak kesian, memang lah aku ni jenis tak de perasaan. Pada mat apa2 kerja pun kena ada sifat keikhlasan, bak kata mak tua "cooking with your heart and soul"...penuh dengan kasih sayang, kan kita nak masak untuk keluarga. Kalau masak kasi orang lain makan pun sama lah juga, tapi tak delah sampai jampi2 segala, kang ada pulak anak2 dara tak balik..silap2 bini orang pun tak mo balik jugak....masakkkk!!!...

Zaman sekarang ni peralatan modern ada macam2, jadi kerja memasak jadi mudah, giling pun jarang kedengaran, kalau bunyi kisaran blender tu ada lah..Apa yang penting, memasak lah dengan rasa seronok, bak kata arwah Mak Long S'pore mat, pesanan dia, kalau nak menumis apa2 masakan, pertama bacalah bismillahh kemudian selawat ke atas nabi junjungan kita, insya Allah masakan akan sedap dan sesiapa makan pasti teringat2....wallahualam. ok sekian entri sebelum mat masuk tidur....salam penuh ingatan dari BDD-MAT GEBU....

8 ulasan:

Sunah Mohammad berkata...

selalunya sambil memasak sambil mencuci...ntah, tak suka biar berselerak...

CT NoArIzAh ArIs berkata...

Dulu2 sy masak sy gak yg kemas pasal tak suka dapur berselerak dan singki kotor lepas masak... tapi sekarang sy masak PRINCESS sy yg kena kemas leh lah sy rehat cepat sikit kat depan tuuu...!

Fazlinil Irma berkata...

dulu mmg saya masak sy jugak yg kemas. skrg mak masak. sy yg kemas. hehe. kes nak makan air tangan mak. :)

K.Nor berkata...

k.nor sokong bab baca bismillah tu che mat.. mmg tu yg sentiasa menjadi amalan k.nor insyaallah..

Melur Jelita berkata...

Salam Cik Mat..baru tahu pasal blog ini..maklumlah brok lemao sokmo..selalu ketinggalan ketapi.dah follow dengan jelitanya..gud luck ya

Mas berkata...

mas selalunya sambil memasak sambil mencuci..jadi tak la bersepah sangat...kikiki

Isteri Encek Bard berkata...

satu tabiat ieb dari dulu, biler masak jer mesti tangan sebelah pegang kain lap, mengelap bagai...

Jaja berkata...

en mat, saya pening la bc artikel dlm blog baru en mat ni... maybe font kot tak sesuai dgn mata saya....