17/05/11

KENAPA MAT SUKA TEKO....PELIK?..

Psttt....rumah mak nkoo ada teko lama?..Erkk..apa kes si mat tanya macam tu. Hmm, jangan risau saja je tanya, kalau ada boleh mat beli, bukan nak tipu ala2 gores dan menang punya orang. Bila sebut mat gebu selain dengan blog masak DTS, dia juga pengkolek teko lama, ramai orang rasa aneh dengan mat, pesal lahh minat kolek teko antik, cuba lah kolek benda lain kan, macam lampu picit ke, tak pun kolek peluru..wahh nak maut, kolek peluru!!..

Sebenarnya mat pun tatau lah macam mana boleh suka kolek teko. Pada asalnya mat hanya kolek pinggan lama sebagai prop blog masak2, lepas tu geng antik, "Yatt" syorkan mat kolek benda lain pulak macam set cawann, teko dan sebagainya...Maka bermulah hobi aneh ku itu, masa tu belum ramai yang berminat. Untuk mendapat teko lama ni habis semua kedai2 apek tua kita orang singgah tanya. Masa tu teko amat murah, boleh dapat dalam harga belasan ringgit sahaja.Kalau sekarang jangan tanya...paling bangsat pun RM 30+ macam tu. mintak kurang, pun ikut nasib, kalau ada rezeki dapat, kalau tak de rezeki pun dapat juga tapi dengan harga tetap.

Kalau orang tanya, apa faedahnya mat kolek benda2 ni...Hmm macam mana nak kata, yea, pada mat benda2 ni warisan kita, selain minat, mat juga gunakan Sebagai prop sama ada resipi2 untuk majalah atau blog dan antara cebisan hobi mat gebu juga, teko lama ada nilai pada masa akan datang. Teko yang kami beli on-line sekitar tahun 2010 sekitar harga RM 70, sekarang telah menjadi dua kali ganda harga nya. Buat masa sekarang mat ada hampir 200 biji teko pelbagai saiz...hmm tah2 lebih kan...erk..hehe..Salam penuh ingatan dari BDD - DTS...

6 ulasan:

yatie Awang berkata...

teko2 macam tu memang cantik, kakak pun suka barang2 mcm tu...

Ummi berkata...

Uiikkss cepatnya bertambah tekoo kooo..aritu baru 100 lbh kan...bermakna skrg ada 200 ekor jin dlm teko2 tu kan Mat kan...hahahhaa

Sunah Mohammad berkata...

pcm...warisan ek...jangan lupa letak nama saya nanti sebagai pewaris teko sakura ekss...






















hahahahhahahahahha~ larikkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk~!!!

Ummi berkata...

Mat, nama akak pun jgn lupaa...pewaris jari kelingking okaaayyyyy??? Sunah x boleeyyy..dia budak kecik lgk...hehee

Mat, pantun khas untuk mu sempena Hari Wesak..hahahhaha

HATI BERBUNGA MENUNGGU TETAMU
LAMBATNYA TIBA PERUT NAIK SEBU
CANTIK SUNGGUH RUPA PARAS TEKOMU
TANDA CITARASA TERUNA MAT GEBU

Wakakaa...

Sunah Mohammad berkata...

hoh??? mana boleh gitu kak ummi!!! saya da besar lahhhhh!!!!!! (hentak2 kaki kat lantai) hahahaha~

haaa...pantun tu, jawab2 pcm!!!

nurHeart berkata...

msing2 punya citarasa ye en.mat, saya slalu belek2 teko2 camtu klu window shopping.. tgk aje.. :)