24/05/11

NAK DERHAKA RESIPI PUN AGAK2 LAHH...

Derhaka resipi memang kasar bunyinya..tapi kalau nak buat, pastikan anda yakin...lepas tu agak2 lah, jangan tersasar sangat. Derhaka sikit2 jadi lahh, jangan oter lebih 50% dari resipi asal, tu melampau namanya, tapi kalau nakk juga, its your choice, tepuk dada tanya selera, cuma kalau tak dapat hasil yang memuaskan, anggap sajalah itu pengajaran, jangan salahkan orang lain. Maksud mat derhaka tu cuma ganti atau tambah sedikit bahan2 dalam resipi tersebut, bukan kita terlungkup kan semuanya sekali bagi jahanam. Grrrr...tak bes weyy itu macam..

Derhaka resipi ni juga sebenarnya boleh membuat satu2 resipi itu lebih versatile, tapi tak mungkin rasa akan sama macam yang asal.. Contohnya, penggunaan tepung kek, atau tepung halus, anda boleh ganti dengan tepung gandum. Gula halus, kadang2 mat ganti dengan gula perang @ soft brown sugar, susu segar jika tak de, mat bancuh susu tepung dengan kuantiti cecair yang disyorkan..itu hanya sebahagian yang mat buat. Hasilnya?....hmm ada tu sungguh memuaskan TAPI ada juga yang menghampakan, apa2 pun pengalaman mematangkan kita...

Satu lagi...yang ni penting mat nak ingatkan pada semua, tak kira blogger masak, personal atau apa saja lah...Bagi lah kredit pada tuan punya resipi, bukan susah mana, tulis link blog mereka saja, ini sebagai etika kita bila dah ambik resipi atau apa2 maklumat dari blog orang lain. Walaupun anda telah ubah resipinya, tetap juga kita bagi kredit pada pemberi resipi, sebagai penghargaan. Bila kita buat pada blogger lain, insya Allah, orang akan buat yang sama pada kita nanti...kan elok macam tu....Ok salam penuh ingatan dari BDD-MAT GEBU



4 ulasan:

Sunah Mohammad berkata...

ya betul tu pcm~~~ saya suka derhaka resepi pcm jeee...hehehe..

Citarasa Rinduan berkata...

ayu pun seprti sunnah, setuju dgn entry cik mat...

bab derhaka kan, kalau boleh mmg kena gak kredit kat pemilik asal.. kesian depa olah resepi untuk dijadikan sesuatu masakkan

Zack Zachoes berkata...

well said PCM!

Ummi berkata...

Yuuuuupppp..setuju...setuju...!!! Mat Gebu terbaiiiiikkkkk...!!!